18 Eylül 2021

Modernist Kır Evi

Fox Johnston, Avustralya banliyösünde modernist SRG Evi’ni yeniliyor

Yerel stüdyo Fox Johnston, Sidney yakınlarındaki miras listesinde yer alan modernist bir evi yeniledi ve aydınlık, açık yaşam alanları yaratmak için onu çıplak beton bir kabuğa dönüştürdü.

SRG House, 1972’de tasarlanan ve bir zamanlar adını aldığı Avustralyalı modernist mimar Sir Roy Grounds’un evi olan iki yarı müstakil evden birinin dönüştürülmesidir.

Balmain banliyölerinde Parramatta Nehri’ne bakan 1970’lerin binası, Sir Roy Grounds’un bir konsept taslağına dayanıyordu ve daha sonra Sydney Üniversitesi’nden mimar ve öğretmen Stuart Whitelaw tarafından detaylandırıldı.

Başlangıçta daha sonra bir garaj uzantısına sahip iki yatak odalı bir ev olan bina, Fox Johnston yönetmeni Conrad Johnston ve ailesi için dört yatak odalı bir eve dönüştürüldü.

Evin zikzaklı planı, beton yapının sütunları arasında ahşap çerçeveli bir pencere ızgarasıyla gözden kaçan bir dizi küçük avlu alanını çevreliyor.

Johnson, “Orijinal ızgara güçlü bir ritim oluşturdu. Tasarımın kilidini açma şeklimiz, eski ve yeniyi iç içe geçirmektir” dedi.

Sabit cam ve çürümüş ahşap çerçeveler, sedir çerçeveli, yüksek performanslı cam ile değiştirildi ve dış ahşap kaplama, ısıyla modifiye edilmiş Radiate çamı ile değiştirildi ve ızgarada avlu üzerinde balkonlar oluşturan yeni açıklıklar oluşturuldu.

Binanın çevresel performansının iyileştirilmesi, zemin kattaki ticari ölçekli bir klima ünitesinin kaldırılabileceği ve zemin kattaki merkezi bahçe alanına bakan iki yeni yatak odası için alan yaratılması anlamına geliyordu.

İç mekanlarda, evin sert geometrisi, pirinç detaylarla tamamlanan kavisli yemek banketi gibi kavisli kontrplak unsurlarla tezat oluşturuyor.

Johnston, “Bu orijinal geometri içinde çalışarak, eğriler şeklinde daha yumuşak bir kenar uyguladık. Garaj binasının üzerindeki yeni dairede daha belirgin ve ana evde daha az belirgin,” dedi.

Stüdyonun “retro doku ve sıcaklık” olarak tanımladığı şeyi eklemek için mantar döşeme kullanıldı, banyolar ise sitede bulunan orijinal fayanslara atıfta bulunarak kırmızı Japon parmak fayanslarıyla tamamlandı.

Birinci katın yarısı, yemek alanına akan geniş bir mutfağa ve nehir manzarasına tamamen açılmasını sağlayan akordeon cam kapılı oturma odasına veriliyor.

İkinci katta, evin her iki ucunda iki büyük yatak odası yer alır, batıda başka bir akordeon pencereli nehre ve doğuda yeni garaj uzantısının üstündeki çatı bahçesine bakar.

Bu uzantı, 1983’te eklenen ve şimdi Johnston’ın geniş ailesi için zıt beyaz tuğlalarla kaplanmış ek bir bağımsız yaşam alanları kat yaratmak üzere genişletilen bir garajın üzerinde yer almaktadır.

Bu haber Dezeen‘den derlenmiştir.