19 Eylül 2021

Minimalist mimari: sakinliğe ilham veren evler

Minimalist mimarinin bu örnekleri hayatı ön plana çıkarıyor ve gereksiz dağınıklığı azaltarak mutluluk veriyor.

Tasarım öncülerinin yarattığı bu binalar, iç mekanları huzur dolu mekanlara taşıyor, ev tasarımında minimalizmin yakın geçmişini takip etmemize yardımcı oluyor.

T House, UK

Londra’daki dört yatak odalı bir ev, sahiplerinin istekleri doğrultusunda tamamen doğal bir hisle Matthew Giles Architects tarafından yeniden tasarlandı. 1960’lardan kalma bir binanın dönüşümü olan proje, karanlık alanlardan ve dağınıklıktan muzdarip mevcut yapıya ışık ve dinginlik getiriyor. Minimalist mimariyi, açık renkleri ve stratejik ısmarlama depolama çözümlerini kullanan tasarım ekibi, hem konutun yaşamıyla uyumlu hem de mülkün dış alanlarıyla daha iyi bağlantılı bir alan yarattı.

MUD Residence, Belçika

Brüksel’i çevreleyen ormanda yer alan bu yemyeşil kaçamak, Belçikalı iç mimar Andy Kerstens tarafından yakın zamanda yenilenen bir konuk evidir. Alanın geleneksel dilini takip eden bir dönem yapısı içinde yer alan ev içi mekan, füme meşe ağacı, Grigio Alpi, sıva, morteks ve işlenmemiş bronz gibi keskin, çağdaş bir malzeme paleti kullanılarak dönüştürülmüştür. Modern minimalizmi bir miras, kırsal alan hissi ile birleştiren bu proje, dört kişiye kadar ağırlayabilen gizli bir mücevherdir – ve hatta kendi kayıt ve yaratıcı stüdyosu ile birlikte gelir.

Friern Road, Birleşik Krallık

Güney Londra, East Dulwich’teki Viktorya dönemi evinin yeniden tasarımı Kieran Wardle Architects’in beyni. Tasarım ekibi, ‘çok işlevliliği, hafifliği ve dağınıklığı gizlemeyi’ hedeflediklerini açıklıyorlar. Gereksiz yıkımın çevresel etkisini azaltırken, müşterileri için modern, temiz bir alan yaratmaya çalışmak, mimarlar için önemli itici güçlerdi. Keskin beton, beyaz mermer ve ahşaptan yapılmış bir iç mekan, yeni uzantıya hakim olurken, mevcut alanların dağınıklığı, eski ile yeninin sorunsuz bir şekilde birleşmesine yardımcı oluyor. ‘Evin ve bahçenin az kullanılan alanlarından yararlanılan proje, çocuklar okula gitmeden önce kahvaltı salonu, gün içinde çalışma alanı, birlikte yemek pişirme ve yemek yeme alanı olabilecek hafif, esnek bir alan yaratıyor. akşamları oturma odası ve aile ve arkadaşları eğlendirmek için bir yer,” diyor uygulama direktörü Kieran Wardle.

Plaka House, Yunanistan

Atina’nın tarihi merkezinde, Yunan başkentinin ikonik Plaka semtinde yer alan bu evin geçmişi 1920’lere kadar uzanmaktadır. Demetra Karampelia ve Divercity Architects tarafından yakın zamanda yapılan bir yeniden tasarım, evin altı kişilik bir aile için şık ve minimalist bir aile evine dönüşmesine yol açtı. Binanın mevcut tarihi özellikleriyle çalışan ekip, çağdaş ve sofistike hissettiren, aynı zamanda günlük aile hayatı için esnek ve sağlam bir arka plan olan sakin bir kompozisyon oluşturmak için Nakşa adasından Yunan mermeri, koyu meşe ağacı ve bronz detaylar gibi zamansız malzemeleri kullandı. Zemin kattaki cömert bir ortak alan, üst katlarda antik Akropolis manzarasına sahip dört büyük yatak odası süiti ile birlikte gelir.

Parallel Lines, Birleşik Krallık

Londra’nın Islington semtinde, Angel istasyonundan bir taş atımı uzaklıkta yer alan bu proje, tarihi bir dönem mülküne önemli iyileştirmeler getiriyor ve sitenin miras karakterinden ödün vermeden yeni bir görünüm kazandırıyor. İç mekan ve bina dokusu, üst kısımda çarpıcı, sakinleştirici ve minimalist bir çatı terası da dahil olmak üzere tamamen yenilendi – yenilemeden önce büyük ölçüde kullanılmayan bir alan. Mimarlar, “Tarihsel bağlam ve sağlam cephe artikülasyonu başlangıç ​​noktalarıydı” diye açıklıyor. ‘Yatay sıva bantlama ve saçak özellikleri, ön cepheye hakim olan evlerin terası boyunca paralel çizgiler oluşturarak, ikinci kat korkuluklarında çatı terasına ulaşıyor. Bu yüksek ön korkuluk aynı zamanda çatı önerilerinin yeterince görülmemesini ve kamusal alandan geri adım atılmasını sağladı. Minimal olarak izlenmenin yanı sıra, herhangi bir görsel hiyerarşinin listelenen cephenin bütünlüğünden ve tarihinden uzaklaşmasını önlemek için hassas ve düşünülmüş bir teklif gerekiyordu.’

Heath Lane, Birleşik Krallık

Londra’nın yapraklı bir bölgesinde yer alan bu proje, çiftlik evi tipolojisine ve sahadaki mevcut yapıya dayanmaktadır. İç tasarımının yazarı, tasarımcı Hollie Bowden, mekanı tamamen yeniden tasarladı ve dokunsal ve sıcak imzalı minimalist estetiği ile besledi. Çağdaş iç yüz germe, termal verimliliği binanın hem eski hem de yeni bölümünün dokusuna sorunsuz bir şekilde entegre etmeyi de içeriyor. Sonuç olarak, eski bir araba evi olan orijinal yapı, ustaca yeniden tasarlandı ve ayrıca bahçeye şık, uygun minimalist bir yazlık evin eklenmesiyle genişletildi.

Salt Point retreat, ABD

New York’taki Salt Point’in yeşil, inişli çıkışlı tepelerinden açısal, doğrusal bir hacim yükseliyor. Mevcut bir hafta sonu evinin sanatsal uzantısıdır ve New York mimarlık stüdyosu Reddymade ve Çinli sanatçı Ai Weiwei tarafından yaratılmıştır. Yeni minimalist kaçış, orijinal evin altıgen pavyonlar kümesini tamamlayan ayırt edici bir forma sahip olup, gerçek bir geometri şöleni ve heykelsi, heyecan verici bir mimari parçası olan bir kompleks yaratmaktadır. Reddymade’nin kurucusu Suchi Reddy, “Uzantı, yalnızca grafik diline değil, aynı zamanda maddiliğine de yansıyan, çarpıcı biçimde basit ve minimal olacak şekilde tasarlandı” diye açıklıyor. ‘Metal nervürlü dış kısım keskin bir kenar sağlar ve projenin uzun ömürlü olmasını sağlar. Maddiliği sayesinde, mülk üzerinde daha önce tamamlanmış Artfarm ile de bir ilişkisi var” diye ekliyor bir galeri binasına atıfta bulunarak.

Fowóralé hous, Nijerya

Lagos’un dışındaki lüks ve pitoresk Ilashe plajı, cmD+A, Fowóralé house’un bu canlı, beyaz minimalist villasının yeşil ortamıdır. Tosin Oshinowo ve yedi kişilik ekibi, evin tasarım konseptini oluşturmak için sakin, doğal ortamla çalıştı. Bu özel plaja yalnızca su ile erişilebilir, bu da bölgede agresif gelişmeyi zorlaştırır ve doğal ortamın bozulmamış ve el değmemiş olarak kalmasına izin verir. Tasarım, doğa ile barış ve bağlantı duygusunu yansıtmayı amaçlamaktadır. Mimar, “Tasarımdaki amacımız, sakin sakin plaj ortamını sergileyen yatay ve dikey çerçeveli görünümler yaratmaktı” diyor. ‘Minimalist estetik, yerli palmiye ağaçlarıyla güzel bir şekilde harmanlanmış kolonyal bir alana dikilmiş casuarina ağaçlarıyla gözlerinizi çevreye çekiyor.’

Rydon Street, Londra, Birleşik Krallık

Londra’nın merkezindeki Islington semtindeki Arlington Meydanı Koruma Alanı’nda yer alan Viktorya dönemi evi, Moxon Architetcs tarafından kentsel bir minimalizm cennetine dönüştürüldü. Bir dönem terasında bir şehir evinin iç yeniden tasarımı ve arka uzantısı olan proje, bu modern, aile evinde açıklığı, minimalist iç mekanları teşvik ediyor ve iç bağlantıyı ve genel yaşam kalitesini iyileştiriyor. Mimarların işi dört katlı binanın tamamını yeniden yapılandırmayı içerirken, en çarpıcı değişiklik alt zemin seviyesinde gerçekleşti. Mimarlar, “Orijinal bina düzeni, Moxon’un on yıl önce birlikte çalıştığı müşteri için mülkün en güçlü özelliği olan arka bahçeden kopmuştu” diyor.

Oslo penthouse, Norveç

Bu 400 metrekarelik çatı katı, şehre 360 derecelik bir bakış açısına ve alanın gün ışığından en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak için dikkatlice planlanmış bir iç düzenlemeye sahiptir – iç mekanın parlak malzemeleri her türlü kasvetliliğe meydan okur. Şehir merkezinde bulunan daire, başlangıçta üç küçük birimden oluşuyordu, ancak şimdi tüm katı kaplayacak şekilde rahatça yayılıyor. Norveç doğumlu mimarlar Stian Schjelderup ve yerel uygulama Schjelderup Trondahl’dan Øystein Trondahl, parçalanmış alanı minimalist mimari ve detaylarla ince bir tarzda yaratılmış akıcı, sürekli, açık plan bir düzene dönüştürmek için çağrıldı. Zarif sadelik, mimarlar için anahtardı. Schjelderup, “Tüm havalandırma borularını ve diğer gereksinimleri gizlemek, aynı zamanda son teknoloji işçiliği ve atmosferin sadeliğini korumak büyük bir zorluktu” diyor.

Okinawa House, Japonya

Bir Japon ailesi, Tokyo’daki “kutu şeklindeki evlerinden” yıl boyunca ideal bir tatil mekanı arayışında, ülkenin en güneyindeki Okinawa adasında kendilerine modern ve minimalist bir tatil evi tasarlaması için John Pawson Architects’ten yardım aldı. Pawson’ın Londra ofisinden Taishi Kanemura tarafından geliştirilen, evin iç programı ve dış şekli, sitenin katener eğrisi tarafından yönetildi. Evdeki iki mekanda yerel kireç taşı kullanılmış ve her mekanda farklı yüzeyler kullanılmış; mutfak ünitesinin tezgahı honlanmış ve cilalı bir versiyon sergilerken, mülkün dış döşemesi fırça dövülmüş bir görünüme sahip. Okinawa evi, Pawson’ın imzasını taşıyan sade, düzenli ve doğal tarzını sergileyen aydınlık ve açık bir aile evidir. Temiz ve sakin atmosferi ve geniş okyanus manzarası, metropolün gürültüsünden uzakta sakinleştirici ve meditatif bir konut kaçışı sağlar.

Bu haber Wallpaper‘dan derlenmiştir.